Zwerfafval en afvaldumping zijn in alle gemeentes van Nederland misschien wel de grootste ergernis. Het grote verschil is dat zwerfafval de nonchalante weggegooide drank- en fastfood verpakkingen zijn en dit gedumpt wordt bij bijvoorbeeld de ondergrondse containers. Handhaven is moeilijk, laten wij eerlijk zijn: hoe vaak zie je dat mensen hun afval gewoon weggooien?
Op 21 september is het ‘World Cleanup Day’ en het APB doet hier aan mee! Dit soort initiatieven zijn nodig om de hoeveelheid op te ruimen. Ook hebben wij in Etten-Leur een grote groep mensen die met regelmaat zwerfafval op ruimen, dit zijn de zogenaamde ZAP-ers (Zwerf Afval Pakkers).
Beter was het voorkomen hiervan!
Op social-media kwamen wij een poster tegen die in Schiedam was geïntroduceerd tegen zwerfafval. Dit is niet door Schiedam bedacht, maar dit soort posters kom je ook in andere gemeentes en bijvoorbeeld in Engeland en Curaçao tegen. De taal en de ogen sprak ons als APB het meest aan. Mensen die niets op hebben met hun eigen leefomgeving moet je heel anders aanspreken dan wat wij normaal als standaard in Etten-Leur gewend zijn. Navraag heeft ons geleerd dat het moeilijk is om aan te tonen dat de poster effect zal hebben, omdat het lastig is om dit soort afval te inventariseren.
Maar toch zijn wij van mening dat wie dit leest zich toch even achter de oren krabt en zich afvraagt: ” hoor ik hierbij”? Dan heeft het toch effect!

Het college heeft met de motie van de fractie van het APB ingestemd om op een aantal strategische plaatsen in Etten-Leur bij wijze van proef informatieborden te plaatsen gericht op het bewust worden van de gevolgen van het weggooien van afval in de openbare ruimten. De onderstaande overwegingen werden aangevoerd:

  • Zwerfafval, zoals blijkt uit onze jaarlijkse burgerpeiling, is één van de belangrijke ergernissen van onze inwoners;
  • Het terugdringen van de hoeveelheid zwerfafval is primair de verantwoordelijkheid van onze inwoners en bezoekers;
  • Wij als gemeente voorwaarden scheppen die bij kunnen dragen aan het terugdringen van de hoeveelheid zwerfafval;
  • Het van belang is dat deze bewustwording al op jonge leeftijd wordt gecreëerd door (hang)jongeren te wijzen op de overlast die zwerfafval veroorzaakt;
  • Het creëren van deze bewustwording onder meer mogelijk is door het plaatsen van informatieborden gericht op jongeren;
  • Het effect van deze borden naar verwachting het grootst is wanneer deze op strategische plekken worden geplaatst;
  • Strategische plekken zijn plaatsen waar veel jongeren samenkomen, zoals (middelbare) scholen, skatebaan en andere plekken waar jongeren elkaar ontmoeten;
  • Met deze informatieborden is ervaring is opgedaan in andere plaatsen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Website: Zwerfafval en afval dumping zijn in alle Gemeentes van Nederland misschien wel de grootste ergernis. Het grote verschil is dat zwerfafval de nonchalante weggegooide drank en fastfood verpakkingen zijn en de afval dumpingen is het restafval wat gedumpt wordt bij bijvoorbeeld de ondergrondse containers. Gemeentes weten niet goed hoe men hier op moeten anticiperen. Handhaven is moeilijk, laten wij eerlijk zijn hoe vaak zie je dat mensen hun afval gewoon weggooien? Op 21 september is het ‘World Cleanup Day’ en het APB doet hier aan mee! Dit soort initiatieven zijn nodig om de hoeveelheid op te ruimen, ook hebben wij in Etten-Leur een grote groep mensen die met regelmaat zwerfafval op ruimen, dit zijn de zogenaamde ZAP érs (Zwerf Afval Pakkers), beter was het voorkomen hiervan. Op social-media kwamen wij een poster tegen die in Schiedam was geïntroduceerd tegen zwerfafval. Dit is niet door Schiedam bedacht, maar dit soort posters kom je ook in andere Gemeentes en bijvoorbeeld in Engeland en Curaçao tegen. De taal en de ogen sprak ons als APB het meest aan. Dit soort mensen die niets op hebben met hun eigen leefomgeving moet je heel anders aanspreken dan wat wij normaal als standaard in Etten-Leur gewend zijn. Navraag heeft ons geleerd dat het moeilijk aantoonbaar is dat de poster effect heeft en dat alles heeft te maken dat het moeilijk is om dit soort afval te inventariseren. Maar toch zijn wij van mening dat onze doelgroep die dit leest toch even achter de oren krabt en bij zich zelf afvraagt hoor ik hierbij. Dan heeft het toch effect!