APB ‘afvaltips & weetjes’

Inleiding:

Nu afval scheiden steeds belangrijker wordt door de hoog oplopende kosten loont het om, zowel voor je eigen portemonnee als voor het milieu, hier meer aandacht aan te besteden.  Wekelijks enkele korte momenten met aanzienlijke resultaten. Betrek je hele gezin bij deze opdracht en bespreek welke voordelen er te behalen zijn, voor jezelf en het milieu. Veel succes!

 

Stinkt Restafval?

In discussies over de frequentie van het ophalen van de grijze container restafval hoor je vaak: “Dat zal wel gaan stinken, de maden kruipen uit je kliko” Dit is een fabeltje. Als je goed scheidt, stinkt je container niet. Afval scheiden is niet moeilijk maar je moet met je gezinsleden wel goede afspraken maken.
Waarom zou je eigenlijk goed scheiden? Een aantal belangrijke redenen:

  • Besparing van geld
  • Minder verbranding van restafval
  • Een positieve invloed op het milieu
  • Minder CO2 uitstoot
  • Besparing van grondstoffen

Scheid jij je afval goed, dan bespaar je geld. Hierbij geldt: hoe minder restafval je aanbiedt, hoe meer geld je bespaart. Je betaalt namelijk voor de grijze bakken langs de weg en voor het afval in een ondergrondse container. Als alle mensen héél goed zouden scheiden kan de frequentie van het ophalen van de restcontainer aanzienlijk omlaag, wat resulteert in een kostenverlaging voor de gemeente en uiteindelijk voor de inwoners.

Al het afval dat je verder scheidt, zoals plastic, papier, gft, glas en textiel kan gratis worden aangeboden. Dit afval kan een tweede leven krijgen, omdat er sprake is van hergebruik en recycling. Zo worden er minder bomen gekapt voor papier, is er minder aardolie nodig voor het produceren van plastic en hebben we minder metalen nodig voor het maken van blik en apparaten.
Afval scheiden zorgt dus voor minder verbranding van restafval. Hierdoor is de CO2 uitstoot minder, wat weer een positieve invloed heeft op het broeikaseffect.

Belangrijk is dat je geld bespaart, direct en indirect!

Hieronder geven we in stappen aan hoe je kunt leren je afval goed te scheiden:

Stap 1, Start: het inventariseren van je restafval in huis:

Plan voor jezelf een moment in de week waarin je 10 minuten bezig wilt zijn met afval. Belangrijk is om dat moment iedere week te herhalen op dezelfde dag. Inventariseer door je hele huis alle afvalbakken en verzamel over deze week al het afval wat normaal je restafval zou zijn.

Weeg dit restafval en schrijft het gewicht op als de start voor komende weken, om juist dat gewicht naar beneden te krijgen.

Week Gewicht restafval
1
2
3
4
5
6
7
8
9


Stap 2
, Starten met scheiden van afval:

Probeer deze week samen met het gezin afspraken te maken! Bijvoorbeeld dat in de slaapkamers alleen papier in de afvalbakken gedaan wordt. In de badkamer ontstaat vaak alleen maar restafval, spreek samen af dat daar dan ook alleen restafval in gaat en dat eventueel papier, kleding en plastic in een van prullenbakken in de slaapkamer gedaan wordt. In de keuken hebben wij uiteraard een bakje voor de GFT. Het is aan te bevelen om in de schuur/garage een plastic zak of emmertje weg te zetten voor kleding/stof, een voor metaal en indien nodig een aparte emmer voor spuitbussen/verf en/of andere chemicaliën. Daarnaast uiteraard de plastic zak voor je blikjes, drankkartons en plastic. Op je afval moment deze week verzamel je het restafval.

  • Neem alle andere afvalstromen en doe die in de juiste verzamelunits. Weeg het restafval en noteer het gewicht.

Tip: Splitsen van afval

Koffiepak: er zijn vaak lastige verpakkingen die niet duidelijk zijn. Een leeg pak koffie bijvoorbeeld. Deze bestaat uit een binnenverpakking die bij het restafval hoort, en een buitenverpakking die bij het papier mag. Simpel om te splitsen.

Puddingbekers: deze bekers kunnen uit drie soorten afval bestaan De bekers van Almhof pudding bijvoorbeeld bestaan uit drie soorten afval. Aluminium, karton en plastic. Nu je tijdens dit project bewust bezig bent met scheiden leer je hier naar te kijken. Wij kunnen ons voorstellen dat heel veel gezinnen de moeite niet nemen deze afvalstroom te scheiden maar door simpel het karton te verwijderen kan je eenvoudig karton bij papier doen en plastic bij plastic.

Stap 3, Wat is nu precies restafval?

Hieronder de lijst wat wel in de restafval container moet en wat niet. Als je de lijst goed doorneemt kun je constateren dat er helemaal niet veel in deze container terecht hoeft te komen. Bijna al het afval wat niet in de restafval container hoort, kan gratis in de ondergrondse containers gedaan worden of naar de milieustraat van de gemeente gebracht worden. Mocht hier een bepaald soort afval niet tussen staan dan kan je die eenvoudig terug vinden. Klik hier voor de site mijn afval.

Wel Niet
As en sigarettenpeuken (gedoofd) Groente-, fruit- en tuinafval (GFT container)
Haren van mens en dier Oud papier- en karton (papier container)
Kattenbakkorrels zonder milieukeur Glazen potten en flessen (glasbak)
Kurk van wijnflessen Textiel (textielcontainer)
Koolresten BBQ of open haard (gedoofd!) Plastic verpakkingsafval (PD zak)
Stofzuigerzakken Afgedankte huishoudelijke apparatuur (milieustraat)
Kauwgom Klein Gevaarlijk Afval (milieustraat)
Nat en vies papier Grof huishoudelijk afval (milieustraat)
Vuurwerkafval (gedoofd!) Tuinaarde, zand en grond (milieustraat)
Steen (puin), aardewerk en keramiek (milieustraat)
Piepschuim, tempex (milieustraat)
(Her-)bruikbare goederen (milieustraat)

 

Een reactie van veel jonge gezinnen is: “Ik heb kleine kinderen met heel veel luiers.”

TIP:  Luiers en incontinentiemateriaal

Bij bijna alle kinderdagverblijven staan blauwe containers waar gratis luiers en incontinentiemateriaal in gedaan kan worden. De speciale zakken daarvoor zijn daar ook te verkrijgen.

  • Op je afval moment deze week verzamel je het restafval, weeg en noteer je het gewicht.

Stap 4, Hoeveel ongebruikte elektrische apparaten kan je vinden in jouw huishouden?

Deze week kijken we verder dan het dagelijkse afval en betrekken we er een bijzonder waardevolle afvalstroom bij: elektrische apparaten. In elektrische apparaten zitten veel grondstoffen die opnieuw gebruikt kunnen worden, maar dan moeten deze apparaten wel op de juiste manier verwerkt worden. Wij vragen ons af hoeveel en welke ongebruikte elektrische apparaten in jouw huishouden verstopt zijn. Denk bijvoorbeeld aan oude mobiele telefoons of die krultang die je nooit gebruikt. Alles met een stekker of batterij telt deze week mee! Vaak verdwijnen dit soort spullen in de restafval container.

Hergebruiken of recyclen?

Dit is geen moeilijke beslissing! Als een apparaat nog werkt is het geschikt om hergebruikt te worden. Wanneer het niet meer te repareren is zou het gerecycled moeten worden. In Etten-Leur kunnen we bruikbare goederen inleveren bij de Kringloper in de Kroonstraat. Niet bruikbare goederen kunnen gratis ingeleverd worden bij de Milieustraat.

Radar heeft hier onderzoek naar gedaan en daaruit conclusies getrokken. Voor meer informatie hierover klik hier.

Op je afval moment deze week verzamel je het restafval, weeg en noteer je het gewicht.

Stap 5, Hoe kan ik eenvoudig mijn papierstroom verminderen?

Als je niets onderneemt word – je overstelpt met ongeadresseerde reclame en gratis weekbladen. Dit kan in gewicht behoorlijk oplopen. Lees je dit soort reclame niet of nauwelijks dan is het aan te bevelen een sticker op je brievenbus te plakken. Hierin heb je twee varianten:

 

 

De Nee – Nee sticker: deze moet er voor zorgen dat je geen ongeadresseerde reclame en de wekelijkse Bode meer ontvangt.


De NeeJa sticker: Met deze sticker krijg je geen ongeadresseerde reclame meer, maar wel de wekelijkse Bode met allerlei nieuws uit Etten-Leur.

Vind je het moeilijk om afscheid te nemen van het inkijken van de reclamefolders, dan kun je de app Reclamefolder installeren op je telefoon, tablet of pc. Met deze app heb je altijd de actuele aanbiedingen bij de hand.

  • Op je afval moment deze week verzamel je het restafval, weeg en noteer je het gewicht.

Het bezoek aan de milieustraat:

Als je naar de Milieustraat wilt is het aan te bevelen om te kijken of die geopend is. Klik hier voor meer informatie. Neem je Milieupas van de gemeente Etten-Leur mee. Na de eerste slagboom kun je alle afval kwijt zonder bijbetaling. Je gaat pas betalen als je de tweede slagboom passeert. Er zijn veel goederen die je zonder bijbetaling, dus na de eerste slagboom, kunt aanbieden zoals:

  • Harde kunststof
  • Metalen
  • Tuinafval
  • Chemisch afval / lampen / batterijen
  • Elektronische apparaten
  • Polystyreen piepschuim
  • Karton / papier
  • Plastic
  • Glas
  • Kleding / stof

Na de tweede slagboom heb je recht om tweemaal per jaar ½ m3 aan te bieden.  Daarna is het tarief 12,50 euro per ½ m3

Om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van dit recht is het raadzaam goed na te denken welk restafval je thuis in de container gooit en welk afval je beter kunt verzamelen om naar de milieustraat te brengen.

Slot:

Wij zijn nu vijf weken bezig met het bewust scheiden van afval. Als alles goed is gegaan (en zoals bedoeld is geweest in deze 5 stappen) is de hoeveelheid restafval gereduceerd. De producten die nog bij het restafval belanden zijn echt alleen materialen die (nog) niet op een andere manier kunnen worden verwerkt. Bijvoorbeeld:

  • Producten die vanwege hygiëne niet hergebruikt kunnen worden (denk aan gebruikte zakdoekjes, wattenstaafjes, gebruikt keukenpapier en maandverband)
  • Chips zakken
  • De aluminium binnenzak van een pak koffie
  • Verpakkingen met aluminium aan de binnenkant (zoals verpakkingen voor soeppoeder en verpakkingen voor nasi- en bamikruiden).

Succes met het scheiden van afval!